En sværvægter inden for entreprenørmaskiner solgt til international køber

Det familieejede selskab Nicolaisen & Larsen A/S har i mere end 45 år været dansk distributør af de engelsk producerede JCB-maskiner til byggebranchen og dele af industrien. Maskiner, der i branchen betegnes som high end-produkter.

I et generationsskifte er ejerskabet overdraget til hollandske Royal Reesink B.V.  Køber er en international, kapitalstærk koncern med speciale i at distribuere og servicere komplekst teknisk udstyr på det globale marked.

John Nygaard og Claus Bruun Rasmussen har rådgivet sælger i den strukturerede salgsproces.

Sælger ser tilbage på et optimalt samarbejde.

”Vi er særdeles tilfredse med Business Brokers rådgivning. Vi har indgået aftale med køber på alle de parametre, vi ønskede. De har købt den fulde pakke takket være John Nygaard og Claus Bruun Rasmussens forhandlingskompetencer”, siger Susanne Nicolaisen, nu tidligere medejer af Nicolaisen og Larsen A/S.

Salg af dansk JCB-distributør – med tre parter i salgsprocessen

Det var Susanne Nicolaisens far, der oprindeligt etablerede virksomheden. Nicolaisen & Larsen A/S har siden 1975 solgt og serviceret produkter fra et omfattende sortiment, der tæller mere end 300 JCB-modeller inden for landbrugs-og entreprenørmaskiner.

I en årrække har JCB været blandt de mest solgte entreprenørmaskiner i Danmark med landsdækkende service – en positiv udvikling, der er realiseret fra Nicolaisen & Larsens hovedsæde i Ulfborg i Vestjylland samt afdelinger i Vissenbjerg på Fyn og Benløse på Sjælland.

Alle bygninger indgår i transaktionen.

Salget af Nicolaisen & Larsen A/S har været ganske særlig. Det fortæller John Nygaard, rådgiver i Business Broker:

”Denne sag har involveret tre parter; sælger i Danmark, køberkandidaten i Holland og producenten JCB i England. Denne konstallation har gjort sagen mere kompliceret. Det har også været specielt, at coronasituation har gjort det nødvendigt at gennemføre forhandlingerne online”, siger han.

Særlige krav til virksomhedens køberkandidater

At have den tredje aktør – JCB – med i salgsprocessen har betydet, at Business Brokers research omfattede faglige såvel som kommercielle og finansielle krav fra JCB i England til køberkandidater. Disse parametre opfylder Royal Reesink, idet virksomheden har de fornødne kompetencer uden at være i direkte konkurrence med JCB-produkter.

Susanne Nicolaisen har oplevet, at Business Broker har banet vejen for en god salgsproces trods de særlige vilkår.

”Vi har på ingen måde kunne undvære Business Broker i forløbet. De to rådgivere har haft et fantastisk overblik, selvom vi har haft JCB med på bagsmækken. John Nygaard og Claus Bruun Rasmussen har hele vejen været et skridt foran. De har foregrebet scenarier og taget styringen meget professionelt”, fortæller hun.

Køber af Nicolaisen & Larsen A/S ekspanderer hurtigt

Salget af Nicolaisen & Larsen A/S til den hollandske køber er et optimalt match. Royal Resink ønsker at bevare navnet Nicolaisen & Larsen A/S og de tre danske lokationer. Desuden har de allerede udarbejdet vækstplaner.

”Nicolaisen & Larsen A/S er den anden danske virksomhed, som Royal Resink køber og en tredje er på vej. Dermed har de et stærkt afsæt for et forretningsmæssigt fokus i Skandinavien. De nye ejere er allerede få uger efter ejerskiftet i gang med at rekruttere nye medarbejdere til Nicolaisen & Larsen A/S. De sætter skub i en ekspansiv fase, der bygger ovenpå sælgers mangeårige værk”, udtaler Claus Bruun Rasmussen fra Business Broker.

For sælger Susanne Nicolaisen har det betydning, at køber udvikler på det fundament, familien har skabt:

”Jeg har det rigtig godt med, at Royal Reesink har overtaget hele virksomheden – navn, medarbejdere og bygninger. Det er en god fornemmelse at overdrage virksomheden til en køber, der har muskler og vil frem”, siger hun.

NICOLAISEN & LARSEN A/S

Royal-Reesink B.V.
erhvervede Nicolaisen & Larsen A/S

Opgave: Salg af familievirksomhed i et generationsskifte

Løsning: Der blev identificeret en international køber til denne landsdækkende distributør af entreprenørmaskiner. Køber skulle være en erfaren aktør i markedet uden at være involveret i konkurrerende brands, hvilket blev opfyldt.

Resultat: Nicolaisen & Larsen A/S får en ejer, der via opkøbet styrker sin tilstedeværelse i Danmark. Royal Reesink B.V. erhverver samtidig tre domicilejendomme.

Nicolaisen & Larsen A/S har i 45 år været landsdækkende distributør af JCB-maskiner. Nicolaisen & Larsen har en stærk position i markedet.

Business Broker A/S rådgav sælger.

Susanne Nicolaisen fremhæver tre ting om Business Brokers rådgivere:

  • John Nygaard og Claus Bruun Rasmussen har styret salgsprocessen meget dygtigt
  • Business Broker er professionelle forhandlere. Vi har solgt på de vilkår, vi ønskede.
  • Business Brokers rådgivere forstår, hvad det vil sige at sælge en virksomhed. Vi har haft en åben og konstruktiv dialog hele vejen.