Svensk industrikoncern køber dansk vandteknologisk virksomhed

Ellen og Henrik Laugesen kunne i princippet selv have fundet en køber til deres virksomhed Kemic Vandrens A/S.

Virksomheden er en betydende aktør inden for vandteknologi, der projekterer vandværker og udvikler specialløsninger til at rense ’vanskeligt’ vand. Blandt andet har Kemic Vandrens udviklet et af landets bedste fuldskalaanlæg til at rense for evighedskemikaliet PFAS/PFOS – både i spildevand og drikkevand.

Kontaktet af flere interesserede købere

Denne type virksomheder er attraktive, og ofte er Ellen og Henrik blevet kontaktet af interesserede købere.

Men at finde den rigtige køber og lave en optimal aftale. Dét kunne de ikke selv. Der skulle professionelle rådgivere til, som faciliterede en struktureret salgsproces og fandt den helt rigtige fremtidige løsning.

”Vi var ikke i tvivl om, at vi skulle have hjælp til dette. Vi kunne ikke styre dialogen med de potentielle købere, der jævnligt ringede til os. Det stak af for os, så til sidst sagde vi bare nej tak,” fortæller Henrik Nybro Laugesen.

Læs også: Undgå fem faldgruber, når du skal sælge din virksomhed

Ønskede en rådgiver, som var realistisk og seriøs

I stedet gik Ellen og Henrik i gang med at finde en rådgiver, de havde tillid til. De var i dialog med flere, og valgte Business Broker.

”Det var vigtigt for os, at mægleren var både realistisk og seriøs, og da vi mødte Business Broker første gang, var vi klar over, at vi var et godt match. Her var der fokus på, at løsningen skulle være den bedst mulige, ikke alene for os som sælgere, men også for køber,” siger Ellen Hausted Laugesen.

Addtech var den bedst tænkelige køber af Kemic Vandrens

Løsningen blev den bedst tænkelige.

I starten af januar 2024 overtog den svenske koncern, Addtech AB, Kemic Vandrens A/S til alles tilfredshed. Flere ting gør sig gældende:

  • Addtech har ressourcerne til at videreudvikle teknologierne og udvide markedet.
  • Kemic Vandrens A/S fortsætter i eget navn, samme sted og med de samme dygtige medarbejdere.
  • Addtech var indstillet på at rekruttere en ny CEO og lade Ellen og Henrik fortsætte deres arbejde i virksomheden på nedsat tid.

”Business Broker har fundet en køber til vores virksomhed, der indeholder alle de ting, vi gerne ville have: Respekt for vores medarbejdere, for vores kunder og for alt det, vi igennem mange år har udviklet sammen. Det handler om meget andet end kun kroner,” siger Henrik Laugesen.

Ellen Laugesen supplerer:

”Vi har skabt en god arbejdsplads, og mange medarbejdere er vokset med den. Hvis det var en ”klassisk” kapitalfond, der havde købt os med henblik på videresalg, kunne der være en risiko for, at det hele faldt fra hinanden. Og det havde vi ikke lyst til at læse om i nyhederne om ti år.”

Vandteknologi er et attraktivt marked for opkøb

John Nygaard fra Business Broker fortæller om vejen til at udvælge den bedste køberkandidat:

”Vandteknologi er et attraktivt marked, som vil udvikle sig, fordi det bliver stadig mere vanskeligt at skaffe rent drikkevand. Det ved investorerne godt. Derfor havde vi en pallette af potentielle købere, som vi i løbet af kort tid kunne præsentere virksomheden for. Herefter kunne vi stille og roligt indsnævre og udvælge den mest optimale – og det var Addtech,” siger han.

Addtech er en svensk børsnoteret industrikoncern med fokus på teknik og bæredygtighed. Den ejer mere end 150 virksomheder.

”Addtech udstrålede fra første møde at være nogle ordentlige mennesker, som var engagerede ikke kun i tallene, men også i virksomhedens medarbejdere, produkt og marked. Desuden havde de allerede kompetencer inden for vandteknologi fra nogle andre virksomheder, de ejer,” forklarer John Nygaard.

Fordel med to rådgivere fra Business Broker

Det blev en meget sober proces, hvor begge parter ville hinanden, og hvor der ikke var mange sten på vejen.

”Der har været en gensidig forståelse af, at vi skal nå hinanden. Det kørte fuldstændig efter drejebogen for en struktureret salgsproces,” siger Klaus Termansen.

Forhandlingerne blev som altid varetaget af to rådgivere fra Business Broker. I dette tilfælde John Nygaard og Klaus Termansen. Det er virkelig noget, Ellen og Henrik Laugesen har sat pris på.

”Kombinationen af de to personligheder er en kæmpe styrke. Hvad den ene ikke kan, kan den anden. De knokler for sagen, og når der kommer et kritisk tidspunkt, så vender og drejer de hver en sten for at anskueliggøre mulige løsninger for køber og sælger. Der er de faktisk loyale over for både køber og sælger, og finder pragmatiske løsninger, så vi kommer videre i processen,” siger Henrik Laugesen.

KEMIC VANDRENS A/S

Addtech AB
erhvervede Kemic Vandrens A/S

Opgave: Rettidigt generationsskifte hos succesfuld leverandør af vandværker og specialløsninger til vandrensning.

Løsning: Salg til Addtech, der ønsker at udvikle virksomheden og dens potentialer. Addtech har erfaring og kompetencer inden for vandteknologi.

Resultat: Kemic Vandrens A/S fortsætter i eget navn med kontinuitet i forhold til medarbejdere og samarbejdspartnere.

Kemic Vandrens A/S er førende indenfor udvikling af løsninger til at rense forurenet vand, projektere vandværker og udføre service.

Business Broker rådgav sælger.

Ellen og Henrik Laugesen fremhæver tre ting:

  • Høj troværdighed. Når man laver en aftale, så kan man stole på, at det er rigtigt.
  • Business Broker udstråler ordentlighed og balancerer vilkårene for både køber og sælger.
  • Business Broker knokler med sagen. Når noget er svært, vender og drejer de hver en sten, så processen kan fortsætte.